Hölmösti sanottu, luovuus on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Kun ideoita piisaa pääkopassa ja tuntuu tulvivan ylikin, on joskus hyvä olla tekemättä tiettyä korttia tai korua sillä hetkellä loppuun, kun olisikin aivan super hieno ja bueno idea valokuvausta tai kuvankäsittelyä ajatellen, tai vaikka tilkkutyötä, tai kesken virkattua liinaa varten. Joskus tuntuu että ideoita on ja tulee ja menee päässä koko ajan sitä tahtia että aloin miettiä miten on syntynyt ne just parhaimmat lampunpäälliset, tai se kaunein kaulakoru josta ei koskaan luopuisi.

Ihmispäämme toimii ideahautomona ja esimerkiksi tämä blogi hyvänä älynväläysten säilömönä ja itsetutkiskelun aineettomana huoneena, jonne vain päätyy ne valmiit parhaimmat tehdyt jutut. Viimeksi eilen tein valmiiksi korun, jonka olin aloittanut kaksi vuotta sitten. Ajattelin jo purkaa korun kunnes sen malli ratkesi kuin itsestään, jyvä eli juuri se oikea vaihtoehto pulpahti pintaan kymmenien akanoiden seasta.

Kun on aloittanut jonkun projektin joka alkuun on "maistunut suklaalta", onkin jo yht´äkkiä tullut tehtyä liian paljon ja suklaa on muuttunut "marsipaanikakuksi". Tämä koskee niitä ihmisiä jotka rakastavat suklaata ja inhoavat marsipaania :-). Kaikille löytyisi kuitenkin se oikeanlainen vertaus. Joskus vaan menee pannukakuksi ja monesti juuri ainakin minulla siksi että laitan liikaa, liikaa ja liikaa. Ja saumurilla ommellessa tai liimatessa kuivakukkia korttiin ei voi painaa undo-nappulaa.

Niitä pannukakkujakaan ei kannata lokeille heti heittää. Pannukakustakin voi saada täysin muussa yhteydessä, eri ajassa ja paikassa juuri sen täydellisen, tai ainakin lähes =). Kuvaan 1. visioin näin blogin aloittamisen merkeissä hyvin simppelin kuvion, jossa on luovaa harrastusta tekevä ihminen taustalla ja kaavio, jonka prosessi toteutuu jokaisella ihmisellä lähes samoin kunhan se tärkein eli INSPIRAATIO puree oikean muhkean paukaman. Sitten ne pannaritkaan ei enää haittaa.

Kun ulkoiset ja sisäiset puitteet ovat kunnossa, kuin myös oikea hetki, paikka, aika, inspiraatio. Idean hautominen - välillä edetään, välillä pakitetaan - voi olla tuskallista toisinaan, mutta sieltä Sympaattisesta, Soljuvasta Ideoiden Virrasta pomppaa juuri se oikea idea, oikealla hetkellä, silloin ei kun kädet heilumaan ja mitä vaan tekeekin käsillään, antaa niillä parhaansa, silloin SYNTYY TÄHTIÄ :-)

kaisa3-normal.jpg

Kuva 1.  Ideasta tuotteeksi-kuvio copyright Kaisa Rusanen 2013

Älkää ymmärtäkö väärin, Luovuudella ei oo mitään tekemistä kaavojen kanssa (paitsi ompelussa :-) Minussa vaan asuu myös pieni filosofi ja piti nyt totakin pohtia pohjamutia myöten ja sain aikaiseksi kuvan jonka lapsikin olisi voinut piirtää ja hiffata heti, mutta itelleni se naksautti jonkun ruuvin paikalleen. 

"VÄLILLÄ ON MYÖS PARAS ANTAA MENNÄ VAA, ILMAN MITÄÄN JÄRJEN SOLJUNTAA, antaa käsille ja luovuudelle se vapaus mikä ne on ansainnu ja ottaa sen aamun parhaimman kuvan, niin siit sun kuhast..." JABADABADOO....

Teksti ja kuvat Copyright Kaisa Rusanen 2013